• 0 (258) 502 36 35
  • 0 (258) 502 36 35
  • info@mutlugulusler.com.tr
  • Türkçe

Süt Dişleri Ne Zaman Dökülür?

Süt Dişleri Ne Zaman Dökülür?

Süt Dişleri Bebeklerde çıkan ilk dişlerdir. Oluşumlarının anne karnında başladığı bilinmektedir. Doğumdan sonra da zamanı gelince ortaya çıkmaktadırlar. Her bebekte farklılık göstermekle beraber 5-10 aylar arasında açığa çıkarlar. Keskin ve ince bir yapıya sahiplerdir. Oldukça hassas olan süt dişleri zamanı geldiğinde yerlerini esas dişlere bırakırlar.

Toplamda yirmi adet olan süt dişlerinin on tanesi altta on tanesi de üstte bulunmaktadır. Bebeklerde önce alt sonra üst iki kesici diş çıktıktan sonra diğerleri de zamanla çıkmaktadır. Bu süreç yaklaşık iki buçuk yıl sürmekle beraber bebekler arasında farklılık göstermektedir.
Süt dişleri çıkarken bebeklerde diş eti kaşınması ve patlaması olmaktadır. Bundan dolayı onlar için oldukça zor bir süreçtir. Bu süreçte annelerin bebeklerde oluşabilecek ateş ve huzursuzluk gibi belirtilere hazırlıklı olmaları gerekmektedir. Sürecin kolay atlatılabilmesi için çocuk diş hekimiyle görüşülmesi önemlidir. Çünkü doktor bebekteki belirtilere göre gerektiğinde ağrı kesici verebilir ve bazı jellerin uygulanmasını isteyebilir. Süt dişlerinin bakımı da oldukça önemlidir.
İlk çıkan süt dişinden itibaren çürük oluşumunu önlemek için dişlere bakım yapılması gerekmektedir. Altı ayda bir diş kontrolüne gidilmesi çocuklarda oluşabilecek diş hekimi fobisinin de önüne geçmektedir. Aynı zamanda bu kontrollerle çocukta diş bakımının ne kadar önemli olduğu vurgusu yapılarak bu konudaki hassasiyetleri geliştirilir.

Süt Dişleri Neden Çürür?

Süt dişlerinin sağlığını korumak oldukça önemlidir. Çünkü çocuğun düzgün beslenmesini sağlamakla görevlidirler. Ve vaktinden önce kaybedildiklerinde ağız sağlığını bozmaktadırlar. Süt dişlerinin normal dişlerden daha az mineral taşıdığı bilinmektedir. Bu sebeple de çürümeye olan yatkınlıkları normal dişlere göre daha fazladır. Çocukların ağız bakımına yetişkinler kadar dikkat etmemesi de süt dişlerinin çürümesinde önemli etkenlerdendir. Bu noktada ailenin çocuğa sıkı bir diş bakım alışkanlığı kazandırmış olması çok önemlidir.
Anneler sıklıkla emzik ya da biberonu bal, şeker, reçel gibi gıdalara batırarak çocuklara vermektedirler. Bu da dişlerin çürümeye olan yatkınlığını arttırmaktadır. Kullanılan emziğin ve biberonun temiz olması, hiçbir gıdaya batırılmamış olması gerekmektedir. Bunun dışında uyku aralarında verilen şekerli gıdalar da diş bozukluğuna sebebiyet vermektedir. Bu nedenle bebeklerin ve çocukların şeker içeren yiyecek ve içeceklerden olabildiğince uzak tutulması gerekmektedir.

Bebeklerde Ağız Bakımı

Çoğu aile tarafından heyecanla beklenen diş çıkarma süreci atlatıldıktan konu sonra diş bakımının nasıl olacağına gelir. Diş sağlığı büyük ölçüde genetik faktörlerle ilişkilidir. Ancak yetişkinlerde olduğu gibi bebeklerde ve çocuklarda da dişlerin bakımına özen gösterilmesi çok önemlidir. Bunla birlikte diş hekiminin yasakladığı yiyeceklerden uzak durulması da son derece önem arz etmektedir. Bebeklerin ilk altı ay anne sütü ile beslenmesi ağız çevresindeki yumuşak doku ve kasların gelişimini sağlamaktadır. Bu nedenle bebekleri emzirmek oldukça önemlidir.
Anne sütünün yetersiz olduğu durumlarda ise seçilecek biberon türüne dikkat etmek gerekmektedir. Bebeklerde süt dişlerin çıkışından itibaren diş temizliğine başlanmalıdır. Bu uygulama temiz bir bez ya da gazlı bezle yapabilir. Günde iki kere yapılması yeterlidir.
Diş fırçası kullanımına başlamak için ise arka dişlerin çıkmasını beklemek gerekmektedir. Yani yaklaşık 2,5-3 yaşından sonra çocuğunuzun diş fırçalama alışkanlığı edinmesi oldukça önemlidir. Bu alışkanlığın ebeveyn kontrolünde olması gerekmektedir. Dişler doğru diş fırçalama teknikleriyle fırçalanmalıdır. Görünen yerlerin fırçalanması, görünmeyen yerlerin fırçalanmaması durumu çürük oluşumuna sebebiyet verebilir. Bundan dolayı anne babalar önce diş hekimlerinden gerekli bilgiyi edinmeli sonra da çocuklarına doğru diş bakım eğitimini vermelidirler.
Çocuklarda diş bakımı için önemli olan bir diğer husus da diş fırçası seçimidir. Çocuklara uygun yapıda tasarlanmış olan esnek, yumuşak ve naylon kıllardan oluşan fırçalar kullanılmalıdır. Sert kıllı fırçalar dişleri aşındırmaktadır. Bundan dolayı uygun değildir.
Diş fırçasıyla ilgili bir diğer önemli husus ise diş fırçasının değiştirilme sıklığıdır. Dört ayda bir fırça değişimi tavsiye edilmektedir. Çocuklarda diş bakımıyla ilgili detaylı bilgi için doktorunuzla iletişime geçmeniz gerekmektedir. Çünkü her çocuğun diş yapısındaki genetik faktörler ve emzirilme süresi farklıdır.