Uykuda Diş Gıcırdatma Nedenleri
Ülkemizde sıklıkla karşılaştığımız problemlerden bir tanesi de uykuda diş gıcırtmadır. Öncelikle bu problemin istemsizce yapılmakta olduğu unutulmamalıdır. Peki, uykuda diş gıcırdatma nedenleri nelerdir? Bu sorunun cevabını, aşağı kısma maddeler halinde sıraladık:
- Uyurken diş gıcırdatmaya neden olan en önemli faktör de eksik dişler veya dişlerin şeklinde bozukluklar diyebiliriz.
- Uykuda diş gıcırdatma nedenlerinden bir tanesi de beslenmedir. Düzensiz bir beslenme, uyku da diş gıcırdatmasına sebep olabilir.
- Gündelik hayatınızda devamlı hareketsizlik de uyurken diş gıcırdatmasına sebep olduğu bilinmektedir. Özellikle masa başı çalışanlar gibi hareketsiz mesleği olanların aktivite yapması, çok sağlıklı olacaktır.
- Bazı antidepresan ilaçları da uykuda diş gıcırdatmasına sebep olduğu biliniyor. Genel olarak antidepresan ilaçların yan etkisi olduğu için uyku da diş gıcırdatması gibi sorunlar da doğurabilir.
- Diş kapsamında yapılan protez ve dolguların da diş gıcırdatmaya neden olduğu bilinmektedir.
- Stres, gerginlik aşırı yoğunluk gibi kavramlar da diş gıcırdatmasına neden olabilir. Bununla beraber, yemekleri yanlış çiğneme durumları da uyurken diş gıcırdatmasına neden olduğu biliniyor.
- Uykuda diş gıcırdatmasına neden olan en önemli etkenlerden bir tanesi de psikolojik durumdur. Bu kapsamda, bir olayı sürekli kafaya takma, devamlı uykusuz kalma, aşırı pişmanlık kavramları örnek verilebilir. Dahası, agresif ve aceleci gibi durumlar da uyku da diş gıcırdatmasına neden olabilir.
Diş Gıcırdatmanın En Önemli Nedeni Stres!
Bilindiği üzere uykuda diş gıcırdatma, istemsizce olan bir eylemdir. Kişinin uyuma esnasında dişlerinden kayma gibi bir durumda farklı ses gelmesine, diş gıcırdatması denilmektedir. Buna bağlı olarak uykuda diş gıcırdatma nedenleri kapsamında en önemlisi de stres olduğu bilinmektedir. Özellikle stres, birçok davranışa da yan etkisi olduğu gibi diş gıcırdatma konusunda da en önemli kaynak diyebiliriz.
Bruksizm olarak adlandırılan diş gıcırdatması, çene hareketlerinden kaynaklanan bir durumdur. Dişlerin sıkılması ile yapılan bu eylem, uyku sırasında istemsiz bir şekilde yapılmaktadır. Söz konusu diş gıcırdatmasının en önemli nedeni de stres problemidir. Bilhassa stres oldukça, Bruksizm problemi de daha çok arttığı gözlemlenmektedir. Dolayısıyla uykuda diş gıcırdatmayı yenmek için ilk olarak stresi ortadan kaldırmak gerekir.
Uykuda Diş Gıcırdatması Nasıl Anlaşılır?
Kişi uyurken diş gıcırdatma eylemini istemsizce yapsa da genel olarak yaptığını anlayamaz. Ancak, aileniz size diş gıcırdattığınızı söyleyebilir. Bununla beraber, omuz ve boyun bölgelerinde herhangi bir ağrı hissediyorsanız, bruksizm habercisi olabilir. Dişlerinde hassasiyet gibi bir durum söz konusu ise diş gıcırdatma eylemini yaptığında buradan anlaşılır. Özellikle sabah uyandığında, çene ekleminde, kulaklarında veya yüz kaslarında ağrı, yorgunluk varsa, mutlaka diş gıcırdatması vardır. En önemlisi de eklem bölgelerinde farklı bir sesin oluşması, diş gıcırdattığınızın kanıtıdır.
Uykuda Diş Gıcırdatmanın Tedavi Yöntemi Nedir?
Elbette her hastalığın veya problemin bir tedavisi olduğu gibi Bruksizmin de bir tedavisi mevcuttur. Diş hekimleri, uyku da gıcırdatma tedavisine yönelik ilk olarak, koruyucu gece plakları tedavisini uygulamaktadır. Alt ve üst dişlerin birbiri ile temasını engelleyen bu plaklar, en etkili tedavi yöntemi olarak da biliniyor. Koruyucu gece plakları, yatmadan önce dişlerin arasına yerleştirilmektedir. Daha sonra, sabah uyanana dek ağızdan hiç çıkarılmaz. Silikon yapılı diş plakları sayesinde, diş gıcırdatması da engellenir. Fakat bu plakları almadan önce, diş hekimine başvurmanız daha sağlıklıdır. Uykuda diş gıcırdatma nedenleri kapsamında ki en önemli faktör de stres olduğu unutulmamalıdır.